Съобразяваме се с европейските изисквания относно "Южен поток"

11.12.2013 | 12:10
по статията работи: Петя Бързилска
Сърбия няма проблем с проекта и очаква той да бъде реализиран
Съобразяваме се с европейските изисквания относно "Южен поток"

Предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания. Това каза премиерът Пламен Орешарски относно енергийния проект "Южен поток". Днес министър-председателят се срещна със сръбския премиер Ивица Дачич.

Не сме разглеждали в детайли всички аспекти на „Южен поток”, каза Орешарски. Премиерът обаче обясни, че той е бил обект на разговор с общото мнение, че "проектът би дал по-голяма сигурност от една страна за газовите доставки, а от друга страна той като икономически проект е изгоден и за двете страни".

От своя страна Дачич добави: "На вас ви е малко по-лесно, защото без вас няма да има „Южен поток".

"Сърбия няма проблем с „Южен поток”, а има голям интерес да бъде реализиран, защото не можем да зависим само от една газова посока", каза сръбският премиер. Той обясни, че страната му получава газ само от Украйна.

Имаше периоди на ледени зими заради този монопол в доставките на газ. Би трябвало да се прилага един и същи аршин, когато се говори за северния и южния поток. Очакваме този проект да бъде реализиран, той е най-големият в Европа. Това е от капитално значение за нашата икономика, заяви Ивица Дачич, цитиран от агенция "Фокус".

Той изрази надежда, че представителите на ЕС и Русия ще намерят начин за решаване на въпроса. "Не можем сами да строим "Южен поток", защото сме на средата. Важна е нашата газова връзка - интерконекция между София и Ниш. Ще работим за това да имаме възможно повече алтернативни посоки. Гледаме на „Южен поток” като икономически, а не политически проект”, добави Дачич.

Сред основните теми, обсъдени на срещата между българския и сръбския премиер, бяха икономическото сътрудничество, инфраструктурата, търговията и инвестициите.

Вчера руският премиер Дмитрий Медведев коментира, че междуправителствените споразумения, сключени от Русия за изграждането на газопровода „Южен поток“, имат превес над законодателството на Европейския съюз. Руската газова компания "Газпром" ще строи енергийния проект. Припомняме, че на 31 октомври тази година започна строежът на газопровода на българска територия.

Относно проекта пък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че Европейската комисия (ЕК) трябва да бъде водеща по преговорите между отделните държави членки и Русия. Той подчерта, че с действията си сме показали, че защитаваме не само българските интереси, но и европейските.

153998

Снимка: Газпром

Днес на срещата между Орешарски и Дачич бяха обсъдено членството на България в Шенген, както и нова авиолиния, свързваща българската и сръбската столици.

"Нови авиолинии Белград-София и Белград – Варна ще бъдат отворени през следващата година", каза сръбският премиер, цитиран от БТА. По думите на Дачич това е голяма крачка напред в отношенията между двете страни.

"Подкрепяме позицията на България, когато става дума по въпроса за Шенген, например. Не сме минали тези въпроси преди вас, но сме изпитали достатъчно тези стандарти, които понякога са двойни. Няма съседни страни, между които да няма никакви открити въпроси. Смятаме, че няма нито един въпрос между нас, който не може да бъде решен. Трябва да се работи за тяхното решаване”, заяви сръбският премиер.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...