Цените за потребителите на мобилни услуги падат с до 40%

02.09.2011 | 12:13
по статията работи:
По-ниските цени ще се въвеждат поетапно чрез график
Цените за потребителите на мобилни услуги падат с до 40%

Намалените цени за терминиране (свързване - бел.ред.) на мобилните и фиксираните мрежи може да понижат и цените на мобилните услуги за потребителите с между 25 и 40%. Това заяви Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), цитиран от БГНЕС.

Божков обясни, че когато няма реакция на цените на дребно по отношение на наложените цени на едро, КРС може да проучи и пазара на дребно, за да стане ясно защо се злоупотребява с тях. Периодът за реакция на операторите е 6 месеца. КРС може да ги задължи да го намалят, ако те не го направят доброволно след периода.

Цените за терминиране на мобилните и фиксираните мрежи ще се намалят близо два пъти, реши вчера вчера регулаторът. По-ниските цени ще се въвеждат поетапно чрез график.

При мобилните мрежи КРС предлага цените, с които ще се разплащат операторите, да намалеят от 13 на 6.5 стотинки от 1 януари 2012 година, от 1 юли - на 5.5 стотинки, а от 1 януари 2013 година - на 4.6 стотинки.

При фиксираните мрежи намалението ще бъде както за локалния сегмент, така и на национално ниво. Досега цената на разплащане на национално ниво бе 2 стотинки. КРС предлага намаление до 1.4 стотинки от 1 януари 2012 година, а от началото на 2013 година - цената да е 0.85 стотинки.

Същото е намалението при локалния сегмент. Новите цени ще бъдат разходоориентирани и под средните за Европейския съюз.

Предстои обществено обсъждане на решението на КРС. Въз основа на всички становища на заинтересованите страни, комисията ще излезе с второ решение, на базата на което ще нотифицира пазара пред Европейската комисия. ЕК пък ще прецени дали пазарният анализ отговаря на подадените препоръки за намаляване на цените. Следва доклад, въз основа на който КРС ще се произнесе окончателно.

Веселин Божков се надява това да се случи до края на тази година. Комисията за регулиране на съобщенията ще изпрати информация за нелоялна конкуренция между операторите до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докладът ще съдържа информация за цените на едро. В същото време Министерство на финансите прави анализ за потребителските цени на дребно. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...