Турската кухня причинява много по-малко емисии на парникови газове в сравнение с италианската кухня, според проучване.
Икономическият университет в Измир проведе проучване за изчисляване на въглеродния отпечатък от консумацията на храна в Турция.
Фехми Гьоркем Ючтюг, водещият изследовател, избра популярни вегетариански и вегански менюта, състоящи се от най-предпочитаните храни.
Той изчисли енергията, използвана за приготвяне на ястията - от необходимите опаковъчни материали, докато те достигнат до потребителя.
Така Ючтюг сравнява въглеродните отпечатъци на турската кухня с някои други страни.
Според данните турската кухня има поне 25% по-ниско въздействие върху околната среда от италианската кухня.
В сравнение с чешката, канадската, датската и испанската кухни, турската кухня има почти същия въглероден отпечатък.
"Изчислихме въглеродния отпечатък на турската кухня. Определихме въздействието на турската кухня върху глобалните климатични промени", каза той пред Анадолската агенция, добавяйки, че производството на храни е отговорно за една четвърт от емисиите на парникови газове в света.
Според него въглеродният отпечатък на обикновената турска кухня на глава от населението е 35 килограма вредни емисии. Въглеродният отпечатък на вегетарианската диета е 28 кг., а веганското хранене е 19 кг. в Турция.
Тази цифра е 46 кг в Италия, 34 кг. в Дания и Чехия и 35 кг. във Франция.
„В резултат на това проучване установихме, че нашата кухня има поне 25% по-ниско вредно въздействие върху околната среда от италианската кухня“, отбеляза той.