България ще подготви световен стандарт за производство на бяло саламурено сирене и кашкавал. Това ще е първата задача, с която ще се заемат родните експерти веднага щом страната ни бъде приета за член на Световната млечна асоциация.
Новината съобщи държавното млечно предприятие “Ел Би Булгарикум”, предаде в. "Марица". Работата по световните стандарти за сирене и кашкавал още не е започнала, но се очаква експертите да се ръководят от рецептата, записана в Българския държавен стандарт. Според него традиционните продукти се произвеждат от чисто краве, овче, козе или биволско мляко с традиционни закваски. Според рецептата сиренето трябва да зрее 45 дни, ако е от краве мляко, и два месеца, ако е от друга суровина. 45 дни трябва да зрее и кашкавалът по БДС.
Когато рецептата стане факт, всички държави по света, които искат да произвеждат българско бяло саламурено сирене и кашкавал, ще трябва да се съобразяват с нея.
От ръководството на “Ел Би Булгарикум” коментират, че така страната ни няма да допусне грешката с айрана, за който световния стандарт бил подготвен от Турция и Полша, без да се вземе предвид българската рецепта.
Това се прави, за да може специфичното наше сирене да бъде защитено, тъй като славата му в много страни като пробиотично и полезно се използва от чужди производители. В Русия например непрекъснато изписвали на етикета на свои млечни продукти “българско сирене”. В Холандия и Китай пък се предлагат млека също с наименование българско.
Успоредно със световния стандарт за българско саламурено сирене и кашкавал ще започне работа и за световна рецепта за киселото мляко с лактобацилус булгарикус.
Тази статия ви хареса? Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката,
предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!