Експерт: Конското месо не е опасно 1

18.02.2013 | 11:45
по статията работи: Теодора Пенева
Българските тестове са констатирали такова в няколко магазина в страната, но предстои да се извършат тестове и в Германия
Експерт: Конското месо не е опасно

Докато не станат ясни резултатите от ДНК тестовете, които се правят в Германия, не може категорично да се говори за нерегламентираното съдържание на конско месо в български продукти. Това заяви пред „Нова ТВ“ д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по повод възбранените 86 кг лазаня болонезе.

В събота (16 февруари 2013 г.) от хранителната агенция информираха в пресрелийз, че въпросното количество е открито в голяма търговска верига, като има съмнение за наличие на конско месо, вместо телешко, в състава на продукта. По нареждане на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов е извършена незабавна проверка.

Това потвърди днес д-р Кулински, като добави, че количества от въпросната лазаня с конско месо са открити в няколко обекта в страната. Става дума за общо 86 фамилни опаковки от по 1 кг. Експертът подчерта, че търговската верига е оказала пълно съдействие за проверката.

Докато не пристигнат резултатите от ДНК анализа от Германия обаче не е правилно да се говори категорично за наличието на конско месо. Българските тестове се правят посредством скирнингов тест, с който се установява дали месото реагира на конски серум. Крайната дума обаче имат лабораторните тестове, които трябва да потвърдят наличието на месото.

"Тоест, нашият тест е бърз и скринингов, но не е акредитиран така, че да може да служи пред съд, да може да служи пред други организации и така нататък", обясни Любомир Кулински.

По думите му конското месо не е опасно за консумация. Някои дори го предпочитат, тъй като е нискохолестеролно. Освен това е разрешено за консумация в цяла Европа, като има държави, които регистрират голямо потребление – като Франция и Италия например.

У нас има няколко колбаса на родни производители, в които има конско месо в различни проценти – най-често от 10 до 30%. При тях всичко е описано на етикета.

Скандалът с конското месо започна в началото на тази година, припомнят от "Нова ТВ". Първоначално той беше с локация Великобритания. Разследване на британската Агенция за хранителни стандарти (Food Standards Agency) установи примеси на предлаганото в редица търговски вериги "говеждо" месо за хамбургери. В състава му бяха открити части свинско и конско месо, които на местния пазар са по-евтини.

Впоследствие стана ясно, че конско месо се предлага на пазара на 16 европейски държави. Първоначалните обвинения бяха отправени към Румъния, която има традиции в производството на "екзотичната" стока. Скоро обаче стана ясно, че месото е изнасяно от северната ни съседка със съвсем законна етикетировка, а някъде между Кипър, Франция, Холандия и Люксембург пратката се е "превръщала" в говеждо месо. Все още се очакват окончателните резултати от разследването.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Valeri Marinov 18.02.2013 | 14:00
на мой приятел баща му беше ветеринар и казваше, че най-добрите кюфтета стават от смес на конско и свинско месо!
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.12   955 г. – Започва понтификатът на папа Йоан XII. 1653 г. – Оливър Кромуел става лорд-протектор на Англия, Шотландия и Ирландия. 1740 г. – Избухва Войната...