Дали ЕС ще поддаде и стимулира икономиката

10.05.2013 | 09:08
по статията работи: Петя Бързилска
На среща на Г-7 ще се обсъждат реформите в банковия сектор и бавното възстановяване на световния икономически растеж
Дали ЕС ще поддаде и стимулира икономиката

Започва двудневна среща на финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7*. Групата се събира в Ейлсбъри, Великобритания, за да обсъди реформите в банковия сектор.

Бавното възстановяване на глобалната икономика ще е основа на дискусията. Представителите на най-богатите и индустриално развити страни, които ще вземат участие в срещата, вероятно ще засегнат и негативните ефекти от въвеждането на строги икономии, както и фискалните политики на държавите в условията на финансова криза, пише БНТ.

Припомняме, че в последната около година правителствата на трите най-големи икономики в света - САЩ, Япония и Китай започнаха провеждането на политики за стимулиране на икономическия растеж. Вашингтон и Токио, стартираха програми на т.нар количествени облекчения - наливане на пари в икономиката. Въпреки опасенията, че мерките ще се окажат неефективни, края на април Централната банка на Япония обяви, че ще поддържа своя курс на безусловно увеличаване на паричната наличност в страната и занапред. 

На фона на финансовите стимули на най-големите икономики в света Европейският съюз залагаше на строги икономии и бюджетни съкращения. Сега германският финансов министър Волфганг Шойбле трябва да се изправи срещу другите страни от Г-7, които настояват за повече политики за икономически растеж.

Преди срещата на върха обаче Шойбле сигнализира за възможност Европа да тръгне по друг път. В Лондон той заяви, че „има достатъчно място за маневриране“. Подобен коментар показва скорошното пренасочване на възгледите на лидерите на ЕС, които твърдяха, че строгите икономии са пътят към излизане от кризата, коментира "Блумбърг“.

Европа трябва да постигне „правилния баланс“, заяви финансовият министър на САЩ Джак Лю тази седмица. „Постигнахме някакъв успех в опита си да ги накараме да вземат правилното решение“, каза той.

Припомняме, че в изказване от началото на април Лю заяви, че Германия трябва да стимулира растежа. Тогава той коментира, че продължаващите икономически проблеми в Европа засягат и САЩ.

В началото на април Международният валутен фонд (МВФ) понижи очакванията си за растежа на световната икономика за 2013 г., прогнозирайки, че ограничаването на правителствените разходи ще забави американската икономика и ще удължи рецесията в еврозоната.

*Г-7 - Групата на седемте, в която се включват Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...