С колко поскъпват храните от производителя до трапезата ни? - II част

24.10.2012 | 16:15
по статията работи: Теодора Пенева
Няколко разговора с институциите и сдруженията у нас ни помогнаха да очертаем тенденции в движението на основните хранителни продукти у нас
С колко поскъпват храните от производителя до трапезата ни? - II част

В първата част от настоящия материал ви запознахме с някои общи търговски тенденции при основните храни у нас. Сега ще се опитаме да очертаем такива при цените на пет от стоките с най-високо потребление сред българите - хляб, краве сирене, свинско месо, слънчогледово олио и яйца.

Какви са тенденциите при петте основни хранителни продукта?

Хляб

През 2012 г. земеделците у нас регистрираха добра реколта на ечемик и зърно, що се отнася до качество, информираха ни съответните институции, още преди жътвата да е приключила. Като количество продукцията остава на миналогодишните нива.

Въпреки това в рамките на месеците юли и август зърнените култури в страната са поскъпнали чувствително, следвайки тенденцията на международните пазари, обясняват от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това увеличение се дължи на пораженията от тежката суша в основни зърнопроизводителни райони на САЩ, както и в Черноморския регион. През август темповете на поскъпване на световните пазари се забавят, тъй като "те вече отразяват негативните прогнози". Влияние оказват и добрите перспективи за реколтата от пролетна пшеница в Северна Америка.

През август 2012 г. средната за България изкупна цена на хлебната пшеница е била 426 лв./тон без ДДС, което е увеличение с 9% на месечна и с цели 40% - на годишна база. Това сочат данните на Системата за агропазарна информация (САПИ), чиито изследвания на пазара са основен предмет на хранителните анализи на МЗХ.

Оттам и средната цена на едро на брашното тип 500 за осмия месец от годината е нараснала до 757 лв./тон – с 10% повече и спрямо предходния месец, и спрямо същия период от 2011 г. На дребно седмичните анализи на МЗХ, също базирани на данни от САПИ, сочат рязко поскъпване през август, като търговската стойност на брашното е достигнала до ниво от 1,10 лева за килограм към 29-то число на месеца. (От началото на 2012 г. цената на продукта на дребно варираше в границите 1,03-1,05 лева).

Отражението върху цената на хляба е показателно – в рамките на месец август тя е скочила с 1,6% на едро спрямо юли 2012 г. до 1,26 лв./кг, а на дребно – с цели 3,7% до 1,41 лв./кг. Което ще рече, че продуктът е струвал средно 88,2 стотинки по борсите и средно 98,7 стотинки за 700 г в търговските вериги. Проучване на Econ.bg показа, че за същия период той е вървял за около 91 стотинки по софийските големи хранителни вериги.

На годишна база увеличението не е толкова отчетливо – с 1 ст./кг на едро и на дребно, съответно – с 0,8% по борсите и с 0,7% по магазините. С други думи, може да се заключи, че осезаемият скок в цената на хляба е и сезонно обусловен.

Брашното, основната суровина на хляба, е поскъпвало с по-нисък темп, отколкото крайният продукт. Причината, обясняват от ведомството, е, че разходите за брашното формират около 50-55% от себестойността на хляба. Оттам допълват: "Все пак, ако приемем, че през месец август хлябът е произвеждан от брашно, закупено по текущи цени, налице е известно свиване на маржа при търговията на едро с хляб, което резултира и в относително запазване на цените на дребно".

И докато от Министерството на земеделието и храните отчитат свиване на надценките при хляба по борсите и тържищата, от бранша неведнъж алармираха за високи маржове при продажбата на продукта на дребно. По думите на Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България“, доставната цена не се е променяла през последните няколко години. В същото време, търговците в момента слагат между 45 и 50% надценка на хляба, твърди тя.

Извод: Маржът между цената на едро и цената на дребно на хляба е приблизително 10,5 стотинки.

Краве сирене

Общата тенденция при храните, произведени от животински продукти, както и при повечето храни, сочи поскъпване. От Асоциацията на млекопреработвателите ни информираха, че се наблюдава нарастване на себестойността на млечните и на месните продукти. Причините са по-скъпите горива и електроенергия и повишените цени на фуражите, които пък са резултат от лошата реколта тази година.

"През зимата нещата ще стават все по-зле за животновъдите", коментират от браншовото сдружение. По думите им стопаните ще изпитват още по-големи трудности при отглеждането и изхранването на животните си.

Себестойността на млечните продукти зависи още от цената на суровото мляко, която варира в отделните региони. Зависи и от дестинацията, на която продуктите ще бъдат доставени, защото доставянето до по-далечни от фирмата градове означава повече разходи за гориво, беше коментирано още.

От МЗХ пък ни обясниха, че през август 2012 г. цените на основните храни от животински произход са останали стабилни. Търговските стойност на дребно на кравето кисело мляко и кравето масло са останали без промяна на месечна база, а цената на прясното краве мляко в плик дори е спаднала с 0,8%.

Причината за задържането на нивата при някои от продуктите от ведомството си обясняват донякъде с намаляването на част от производствените разходи през летния сезон. "Така например, през пролетно-летните месеци разходите за производство на краве мляко намаляват, тъй като животните се изхранват основно чрез паша, което по принцип води до намаление на изкупната цена на млякото, а оттам и до намаление на разходите за производство на преработени млечни продукти", коментираха от министерството.

Кравето сирене е традиционно един от най-евтините млечни продукти, което е и причина, и следствие от високото му потребление. През 2012 г. цените му следват характерните за този тип стоки сезонни тенденции, коментираха за Econ.bg от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

През зимните месеци цената на кравето сирене се е покачила, а през пролетта се е наблюдавало сезонно поевтиняване. Следва стабилизиране на стойностите и леко движение надолу през летните месеци юни и юли. От първата седмица на август от ДКСБТ са отчели тенденция на повишаване на цената на сиренето на едро. Увеличението към 10 август спрямо началото на месеца е било около 3,7%. През последните седмици на осмия месец от годината и в началото на деветия стойностите са се стабилизирали. Към 7 септември 2012 г. кравето сирене е вървяло на едро за средно 4,80 лева за един килограм. Според проучването ни на дребно в търговските вериги в столицата продуктът през съответната седмица е струвал около 6,23 лева за килограм.

Ако се върнем още по-назад, то данните сочат, че през лятото на 2007 и на 2010 г. се е наблюдавало рязко повишение на стойността на едро на сиренето - средно с около 30% през 2010 г. и с близо 50% през 2007г. Това показват данните на Комисията по тържищата.

Към 12 октомври 2012 г. цената на кравето сирене на едро е 4,95 лева за килограм.

Извод: Ако се основем на данните от столичните вериги, то можем да кажем, че маржът между цената на едро на кравето сирене и тази на дребно в София е около 1,30 лева.

Свинско месо

Както вече казахме, тази година по-скъпите горива и фуражи изправиха животновъдите пред труден период, което е осезаемо от вдигането на цените на месните и млечните продукти. Ресорните институции, както и хранителното ведомство на няколко пъти през последните месеци потвърдиха, че през есента поскъпване при месата и колбасите ще има. Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов обаче то няма как да достигне сериозни размери, тъй като потребелението е толкова свито, че хората едва ли биха могли да поемат по-високи цени.

При стойността на свинското месо по борсите и тържищата е регистриран ръст на цените с около 5% през февруари и март 2012 г., показват данните на ДКСБТ. След което се е наблюдавало стабилизиране и траен спад на цената му на едро. От средата на юли с. г. е започнало плавно, но незначително покачване на стойността на свинското месо. От средата на август възходящата тенденция се е засилила, като към началото на септември 2012 г. поскъпването е било с около 9%.

Към 7 септември цената на едро на продукта е била 7,05 лева за килограм при ниво от 6,38 лв. в края на януари тази година. По софийските вериги търговската стойност на дребно на свинския бут без кост в началото на деветия месец на годината се движеше около 9 лева, а тази на свинския врат без кост – около 10,50–10,70 лв.

Представител на Асоциацията на месопреработвателите в България коментира пред Econ.bg, че свинското месо у нас е почти изцяло вносно. С други думи – цените на различните му разфасовки отразяват тези по световните пазари.

Тук не може да се изчисли точният марж между цените на едро и на дребно на отделните разфасовки на свинското месо, тъй като търговската му стойност по борсите и тържищата е усреднена.

Яйца

Цените на яйцата и в частност казуса кой слага по-големи надценки, за да се образуват крайните такива, бяха основна обсъждана тема през месец февруари. Цели два месеца преди Великден продуктът поскъпна рязко и на дребно, и на едро, както припомнят и от Комисията по стоковите борси и тържищата. Което стана причина за множество спорове и даде почва за разнопосочни обвинения. Като цяло те приключиха около самия празник, когато цените на яйцата се нормализираха.

Отчетливият ценови скок на едро е започнал от средата на месец февруари 2012 г. и през месец март са достигнати пикови за последните години стойности – 33 ст. за брой при яйцата размер M. Същото важи и за стойностите на дребно, като най-високите достигнати стойности са 38 стотинки за яйце при продукта с размер M и 41 стотинки – при този с размер L. Поскъпването на яйцата на едро от средата на втория до средата на третия месец от годината е било в размера на цели 50%, показват данните на ДКСБТ.

След това е бил налице период на трайно понижаване, като в рамките на месец май стойностите и на едро, и на дребно са се върнали на първоначалните си през годината нива. Към 7 септември стойността на едро на едно яйце M е била 23 стотинки. Седмичният анализ на МЗХ за интервала 5-12 септември пък отчете нива от 27 и от 30 стотинки съответно за малките и за големите яйца на дребно. Приблизително в същия период кутия от 6 яйца размер L струваше средно около 1,66 лева по големите магазини в София, като цената им достигаше до 1,89 лева.

Последният бюлетин на ДКСБТ показва, че към 12 октомври по-малкият размер на продукта е вървял на едро средно за 24 стотинки. Към 10 октомври цената на яйце размер M на дребно е била 28 стотинки, а на такова размер L – средно 30 стотинки според последния анализ на МЗХ.

Можем да очакваме цените на двата размера яйца (а вероятно и на останалите, налични на пазара) да се повишат през следващите няколко месеци. По данни на Комисията наблюденията от предходните години показват определена сезонна тенденция на поевтиняване на продукта през пролетта и лятото и покачване на стойностите през есента и зимата. От хранителното ведомство обясняват, че, както и при останалите храни с животински произход, разходите за производството на яйцата спадат през топлите месеци, тъй като не се налага изкуствено отопление на кокошките-носачки.

Извод: Маржът между цената на едро и тази на дребно на яйцата M е около 4 стотинки.

Слънчогледово олио

Може би най-устойчива е тенденцията на скок на цената на рафинираното слънчогледово олио у нас. В последно време то се превърна в продукт, който не е по джоба на всяко домакинство.

От началото на февруари 2012 г. до края на май при движението на цената на продукта на едро се е наблюдавало плавно и трайно увеличение. Покачването на стойностите за този период е 13%. След това е регистрирано известно стабилизиране през юни и юли, а от началото на август налице е било ново поскъпване, което е с 6,7%.

На дребно тримесечният анализ на Econ.bg показа скок в цената на олиото с 5% в рамките на третата четвърт от годината, изразяващ се в поскъпване с цели 15 стотинки за литър. И ако от началото на 2012 г. до месец август това ставаше плавно и с ниски темпове, то през осмия и деветия месец от годината бяхме свидетели на рязък скок.

Към 12 октомври на едро бутилка олио от 1 л е струвала средно 2,91 лева, а към 10-то число на същия месец такава е вървяла на дребно в страната за 3,20 лева.

Значително покачване на цената на олиото е имало и през лятото на 2007 г. и през първите месеци на 2008 г. Поскъпването за този период е било с цели 107%. След спад и стабилизиране на цената му през 2008 и 2009 г., през 2010 г. се е наблюдавало отново трайно покачване на стойностите. Растежът тогава е бил с около 70%.

Извод: Маржът между цената на едро и тази на дребно при слънчогледовото олио е приблизително 29 стотинки.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.06   1444 г. – Подписан е Адрианополският мир, който слага край на първия поход на Владислав III Ягело и Янош Хунияди за прогонване на османските нашественици от...